Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Minecraft lényge

 A játéknak jelenleg alapvetően két változata létezik, de ezek között sok a hasonlóság. Mindkettőben egy kvázi-végtelen és véletlenszerű világot generál a számítógép, ahol a játékosnak gyakorlatilag teljes szabadsága van, barangolhat, felfedezheti azt. A világ kockákból áll, anyaguktól függően, mely kockákkal a játékos kapcsolatba léphet: elbonthatja (kibányászhatja), lerakhatja, és kombinálhatja őket. Minden egyes elem erősen stilizáltan jelenik meg - maga a szereplő is.

Elsősorban a játékos kreativitására épít, ugyanis az elemekből jóformán bármi felépíthető, konstruálható. Bár konkrét célja, története a játéknak nincsen, alapvetően a túlélés a feladat. A játékban erős a fizikai oldal, különböző elemek segítségével komplex, összetett rendszerek (pl. zsilipek, liftek, ágyúk, zenegépek, számológépek,...) is építhetők. A játékot lehet egyedül, vagy hálózaton keresztül, más játékosokkal együtt játszani szervereken. A két változat jelenleg Classic (Classic), Creative és Survival néven érhetők el.

Klasszikus, avagy Classic[forrásszöveg szerkesztése]

Ez a Minecraft első változata, nagyon kevés blokk van, csak nappal és teljesen béke. Nincs életerő, tehát nem azonos a kreatív móddal, de bármit meg lehet benne csinálni: lehet például házakat építeni, vagy Adventure mapot.

Túlélő, avagy Survival[forrásszöveg szerkesztése]

Ebben a változatban a játék megmutatja az összes benne rejlő lehetőséget. Éjjelente szörnyek, úgynevezett mob-ok támadnak a játékosra, aki általuk vagy az éhezéstől sérülhet, akár meg is halhat. Halál után újjászületik a kezdőhelyen. A begyűjtött és magánál tartott tárgyak a halála helyén a földön maradnak, ahol 5 percig lebegnek, s ha ez idő alatt nem gyűjti össze, azok elvesznek.

Találkozhat kisebb, békés állatokkal, melyeket háziasíthat vagy élelmet gyűjthet belőlük. Előfordulhatnak különböző építmények - falvak, erődítmények, melyeket nem a játékos hoz létre, hanem a számítógép generál.

Ez a játék nem ingyenes, viszont egyszeri fizetés után a folyamatos frissítésekre is előfizetést kap a megrendelő. Minden komolyabb frissítésben új készségek jelennek meg, melyek izgalmasabbá, változatosabbá teszik a játékot.

Kaland, avagy Adventure[forrásszöveg szerkesztése]

Ez az 1.3.2-es update egy új játékmódja. Az Adventure lényege, hogy egy kaland világ importálható a játékba. Ebben a módban nem lehet blokkokat lerakni és szétszedni, csakis a hozzá megfelelő tárgyakkal, mint például a csákány.

Kreatív, avagy Creative[forrásszöveg szerkesztése]

Ez ahogy a nevében is benne van, csak a kreativitásról szól. A Space kétszeres megnyomásával a játékos képes repülni, illetve a repülés magassága csökkenthető a shifttel. A módban nincs barkácsolás, mert az eszközök alapjáraton rendelkezésre állnak. A creative módban nincs élet. A szörnyek ugyan megjelennek a sötétségben, de nem tudnak bántani, és a játékos nem sérül akkor sem, ha lávába esik, és akkor se, ha TNT robban mellette. Csakis akkor hal meg a játékos, ha kizuhan a világból. Kizuhanni a világból úgy lehet, hogy lemész az alapkőig (bedrock) és azt is kiütöd. Egy másik lehetőség az, hogy használja a /kill parancsot.

Játékmenet[forrásszöveg szerkesztése]

A világ kockákból áll, melyek fölött a játék teljes szabadságot ad, tehát azt tesz a játékos, amit akar. A játékos rendelkezik egy láthatatlan hátizsákkal, ahol 36 különböző tárgyat tárolhat, illetve egy 2×2-es mezőbe ezen tárgyakat valamilyen sematikus formában letéve barkácsolhat, illetve négy kis mezőben armort, páncélzatot helyezhet fel magára. Ha az illető craftol egy munkapadot, akkor ott már 3×3-as mező van lehetőség a barkácsolásra, így sokkal több lehetséges kombináció létezik, rengeteg különböző tárgyat, eszközt készíthet - kiemelve egy pár fontosabbat: kemencék, ládák, létrák, ajtók, fáklyák, ásók, csákányok, páncélzatok.

Alapdimenziók[forrásszöveg szerkesztése]

Jelenleg 3 fő dimenzió létezik a játékon belül:

 • World, azaz maga a világ: ezen kezd a játékos, gyakorlatilag megfelel egy valós Föld-típusú bolygónak. Különböző biomok jöhetnek létre, úgy mint pl. sivatagóceánok, vagy akár tajga vagy dzsungel. Különböző ellenfelekkel találkozhat az ember éjszaka, vagy barlangok mélyén (az ellenfelek generálásához sötétség szükséges):
 • Zombi (Zombie): mely a leggyakoribb, lassú, az emberre közvetlenül próbál támadni. Idéző tojás: Zombi
 • Pók (Spider): mely képes a falon mászni, ugorva támad. Idéző tojás: Pók
 • Csontváz (Skeleton): melyek íjjal és nyilakkal rendelkeznek. Az 1.4-es verzióban a Hervasztóval együtt megjelent Hervasztó csontváz (Wither skeleton) nem íjat, hanem kőkardot használ. Idéző tojás: Csontváz
 • Creeper: ez az élőlény a játék "kabalája". Ezek normál tempójú, zöld teremtmények, melyek ha kellően közel kerülnek a játékoshoz, jellegzetes kanóchoz hasonló sercegő hangot hallatva felrobbannak, egy kis krátert okoznak azon a helyen, ahol felrobbannak. Magyar nyelven úgy is nevezhető, hogy "kúszónövény". Idéző tojás: Creeper
 • Bevégző (Enderman): ezek a teleportálásra képes fekete élőlények csak akkor válnak agresszívvá, ha a karakter rájuk néz(Csak ha a képernyő közepén lévő kis + jellel). Ha a játékos fején tök van, akkor nem támad. Idéző tojás: Enderman (Bevégző)
 • Nyálka (Slime): melyek a mély bányákban, üregekben találhatók, nem túl sűrűn spawnolnak. 1.4.2(12w40a snapshot) óta a mocsári biomokban is teremnek, ezen az 1.5-ben(13w10a snapshot) annyit változtattak, hogy különböző holdfázisokban különböző valószínűséggel spawnolnak. Kinézetük miatt gyakran hívják őket Takonyoknak. Idéző tojás: Nyálka
 • Barlangpók: A pók barlangi párja mely az elveszett városokban található. Idéző tojás: Bányapók
 • Ezüstmoly (Silverfish): Az erődökben él. Amikor erődökben követ szedsz, akkor vigyázz, nem tudhatod, melyik kőben van ezüstmoly! Idéző tojás: Ezüstmoly
 • Boszorkány (Witch): Mocsarakban él, egy faházban, ahol egy üst is található.
 • Denevér (Bat): A barlangok sötét részén élnek. Az egyetlen semleges mob, mely tud repülni. Idéző tojás: Denevér (1.4.2)
 • Falusi (Villager): nem játékoskarakter, falvakban élő falusiak. Idéző tojás: Falusi
 • Zombi falusi (Zombie villager): Zombi falusi akkor keletkezik, mikor egy zombi úgy mar meg egy falusit, hogy az életben marad. Ritka, hogy a zombi tojásból Zombi falusi is keletkezik. Idéző tojás: Zombi (Ritkán) (1.4.2)
 • Hervasztó (Wither): Minden mobot megtámad, rendkívül agresszív, veszélyes mob. Az 1.4.2-es verzióban jelent meg a játékban szereplő főellenségmobok közül másodikként (az első a bevégzősárkány volt). Ha meglátja a játékost, akkor wither fejekkel támad. Idéző tojása nincs. Építeni kell úgy, hogy T alakban lélekhomokot raksz le, majd ezekre három wither koponyát rakni. A Hervasztó egy háromfejű, csontvázszerű repülő lény, a játékban előforduló minden blokkot (kivéve az alapkövet és az obszidiánt) képes áttörni, valamint pajzzsal képes körülvenni magát. Ha a végben megidézünk egy Hervasztót, akkor megöli az Bevégzőket, majd megtámadja a végzetsárkányt. Érdemes megpróbálkozni azzal, hogy a Végbe nagy mennyiségű lélekhomokot és hervadócsontvázfejet viszünk. Így amíg a Hervasztók lefoglalják a bevégzősárkányt, mi nyugodtan elpusztíthatjuk az őt gyógyító végzetkristályokat. Problémát jelenthet azonban, ha a Hervasztók valamelyike menet közben ellenünk fordul, vagy ha a csatát túléli valamelyikük, így utána azzal is el kell bánni.
 • Minden mob képes életben maradni napfénynél, kivéve a Zombi és a Csontváz.
A mobok ellen gólemek építhetők:
 • Vasgólem: A vasgólemet építeni kell. Ezt úgy tudjuk megcsinálni, hogy egymásra rakunk két vasblokkot, a felső két oldalára is rakjunk egyet-egyet, majd végül a tetejére középre egy tököt. Ez a gólem megtámad minden agresszív mobot, viszont a Creepert nem öli meg (mivel a gólem falvakban is terem, ahol megvédi a falusiakat, és nem akar károkat okozni a falunak).
 • Hógólem: Ezt ugyanúgy építeni kell, akárcsak a vasgólemet, de ezt úgy tudjuk megépíteni, hogy egymásra teszünk két hóblokkot, majd a tetejére egy tököt. Ez csak az őrlángot sebzi meg, a többit csak hátralöki.
 • Nether, alvilág. Erre a pokolbéli tájra a játékos egy obszidiánból készített kapun át juthat el. Ezen a világon nem terem semmilyen növényzet az alvilági bibircsókon kívül, víz nem marad meg, viszont annál több a láva, ami itt akár 8 blokknyira is elfolyik, és az éghető úgynevezett nether rock (Alvilági kő). Ezen a világon az ég vörös, és nem létezik a nappal-éjszaka ciklus. Folyamatos félhomály miatt a mobok gyakorlatilag bárhol és bármikor születhetnek. Itt más ellenfelekkel találkozhat az ember:
 • Zombimalacemberek (ZombiePigman): melyek csak akkor válnak harciassá, ha rájuk támad a játékos
 • Szellemek (Ghast): melyek hatalmasak, lebegnek és tűzlabdákat köpnek. Jellegzetes sikolyszerű hangjuk általában végigkíséri az embert az alvilágbeli kalandjain.
 • Magmakocka (Magmacube): rugószerű lények, melyek túlélik a lávatavakban való fürdőzést is.
 • Őrláng (Blaze): melyek 3 tűzgolyót képesek az ember irányába kilőni gyorsan. Rendkívül veszélyesek, viszont erődítményekben fordulnak elő csak.
 • Hervasztó csontváz (Wither skeleton): Az alvilágba ha leteszünk egy skeleton tojást, akkor Wither skeleton keletkezik. A csontvázzal ellentétben a Wither skeletonnak íj helyett kőkardja van.Ha megüt, akkor sorvadást kapsz. Idéző tojás: Csontváz (az alvilágban)
 • The End, magyarul "A Vég". Egyetlen, a semmiben lebegő sziget, amelyet obszidián és a csak itt előforduló "végkő" alkot, valójában a bevégzősárkány fészke. Gyakran előfordulnak itt Bevégzők. A Végbe csakis a földalatti erődítményekben előforduló végzetportálokon át lehet eljutni. A végzetportál egy 4x4-es négyzet, amely úgynevezett "végzetportálkeretekből" van kirakva. Minden keretbe egy "végzet szeme" való, amelyeket az endermanektől szerezhető véggyöngyökből és őrlángporból lehet craftolni. Némelyik keretben már benne van a szem; ha a többit is kipótoljuk, egy fekete portál jelenik meg a padlón, a négyzeten belül, ebbe beleugorva juthatunk el a Végbe.
 • Végzetsárkány (Enderdragon): Fő ellenség (boss). Nehéz megölni, mivel az élete (150) - ha nem pusztítjuk el az összes életújratöltőt - megsebzés után újratöltődik. Idéző tojás: Nincs (A sárkánytojásból nem kel ki, nem kell félni).
 • Bevégző (Enderman): lásd feljebb.
 • Herobrine*: Az 1.8-as verzió óta kiszedték a játékból. A kinézete egyszerű: a Minecraft

alap karaktere a "Steve" fehér szemű változata. Az életereje nincs feljegyezve de a spawnolása kétféleképpen volt lehetséges: A bányákban lehetett megtalálni, 9-es arany "block" placcot kellet létrehozni közepére rárakni egy nether rockot amit meg gyújtasz és a 4 szélére redstonetorch-ot raksz.

Elérhetőek még más dimenziók is, melyek modok, azaz kiegészítők.

pl.: Aether, Mars, Hold, Uránusz...

Fejlesztés[forrásszöveg szerkesztése]

A játék fejlesztése 2009-ben kezdődött és még máig is folyamatos nyilvánosság előtt zajlik. A svéd Markus „Notch“ Persson a játék alapötletét az Infiniminer nevű játékból vette, ahol bányászattal lehetett pontot szerezni.[3] Magát a játékot 2009 májusában kezdte el fejleszteni. Még ebben a hónapban kikerült úgynevezett alfaverziós változatban a publikum számára elérhető módon. Notch azt nyilatkozta, hogy az Infiniminer mellett olyan játékok inspirálták, mint a Dungeon Keeper, és a Dwarf Fortress. 2010 szeptemberében Notch és barátai közösen megalapítják a Mojang nevű vállalatot, aminek a keretein belül fejlesztik tovább a játékot. Ekkor a játék ára még 10 euró volt, viszont az év decemberében kijövő bétaverziótól kezdődően már 14,95 euróra emelték azt.

A zenét Daniel Rosenfeld (alias C418) szerezte. A hangeffektek egy részét a Creative Commons licencű Freesound Project hangtárból vették[4] A hangsáv külön is elérhető. A játékban felbukkanó falfestmények Kristoffer Zetterstrand olajfestményeinek pixel-art-variációi.[5] A játékot Java nyelven fejlesztik. A grafikához a Lightweight Java Game Libraryt(LWJGL) használják.[6] Az indításhoz legalább 5-ös verziószámú Java virtuális gép szükséges. Az első kiadás óta számos béta-verzió jelent meg, majd 2011. november 18-án megjelent az 1.0.0-ás, "végleges" verzió, melyet azonban még mindig továbbfejlesztenek, újabb játéktartalommal, újabb funkciókkal bővítenek, és hibáit is folyamatosan javítják.[7]

Egy verziója Android alatt és a Sony Ericsson Xperia Play okostelefonjára is elérhetővé vált, amiben azonban nem érhető el az összes funkció.[8] 2011 október 7-én egy tisztán Android alá, okostelefonok és Tablet-ekre fejlesztett verzió is megjelent.[9] 2011 november 17-én a játék már iOS-re is megjelent.[10] A játékot a Microsoft Xbox 360játékkonzoljára a 4J Studios fejleszti.[11] A játék az 1.2.3-as verzió óta már magyar nyelven is elérhető.

Bővíthetőség[forrásszöveg szerkesztése]

A Minecraft sok modullal bővíthető, különböző textúracsomagokat lehet rá rakni, jelentősen megváltoztatva a játék kinézetét. Ezen kívül a a játékhoz vannak modok[1] amik teljesen megváltoztathatják a játékot. + Letölthető Mapokat[2] is be lehet rakni.

Fogadtatás[forrásszöveg szerkesztése]

A PC Gamer összeállítása szerint 2010 májusában bekerült a legnépszerűbb tíz játék közé.[12]

A Team-Fortress-2-Blog 2010. július 28-án írt a játékról, és ezzel a szélesebb közönség előtt is ismertté vált. Miután több online magazin is tudósított róla, a vásárlások száma a többszörösére nőtt.[13]

A Rock, Paper, Shotgun angol játékmagazin az év talán legnagyobb Indie-slágerének nevezte 2010 szeptemberében a MineCraft-hét keretében.[14]

2010 decemberében két és félmillióan használták a klasszikus ingyenes verziót. Több, mint 850 ezren rendelték meg 9,95 euróért a kész játékot. Már 2010 novemberében is egymillió-hétszázezren használták az ingyenes és ötszázötvenezren a fizetős verziót. 2011 január 12-én elérte az egymilliós eladási számot,[15] 2011 április 25-ére a második milliót, és a hétmilliós felhasználói létszámot a Minecraft weboldalán. A tízmilliomodik felhasználó 2011 július 1-én regisztrált.[16] 2011 augusztusára összejött a hárommilliós eladási szám, és a több, mint 11 millió felhasználót. 2011 november 7-éig 12 millió felhasználó és 4 millió vásárló volt.[17]

A Kickstarter 2011 elején adományt gyűjtött egy Minecraftról szóló dokumentumfilm forgatására. 150 ezer dollár gyűlt össze. A filmet végül a 2PlayerProductions forgatta le.[18]2013 nyarára várhatóan elkészül a játék 2.0 verziója.

 

forrás: www.wikipedia.org